Limena glazba "Sv. Martin"

Breznički Hum

Povijest

Osnivanje limene glazbe u Brezničkom Humu začeta je idejom i inicijativom sada već pokojnog g. Slavka Vrhovec, tadašnjeg ravnatelja Osnovne škole Breznički Hum i poduzetnika g. Stjepana Vuraića i g. Tome Vuraića koji u vrijeme osnivanja orkestra obnaša i dužnost načelnika općine Breznički Hum, a koja u prvim trenucima potpomaže kupnjom nekoliko novih instrumenata. Za današnje postojanje i ostvarena dostignuća, članovi orkestra Limene glazbe Sv.Martin uvijek će biti zahvalni ovim ljudima koji su bili inicijatori osnivanja, stoga se stariji članovi uvijek rado sjećaju samih početaka rada i djelovanja.

Sa radom orkestra počelo se početkom 1998. godine gdje se na prvom sastanku okupilo nekoliko samoukih glazbenika raznih instrumenata kao i dvadesetak drugih simpatizera puhačkih glazbala različite dobi i starosti. U početku nije bilo lako, ali se ustrajalo u radu i bez obzira na nedostatak instrumenata. G. Mirko Šargač iz Breznice donirao je u to vrijeme kada je bilo najpotrebnije, tri nova instrumenta, dva Tenora i jedan Bariton na čemu smo još uvijek jako zahvalni. Prvi učitelji, koji su dva puta tjedno radili sa članovima, bili su glazbeni pedagog g. Valentin Košćak i prof. Željko Kovačević. Učenje i probe orkestra u početku su održavane u prostoru O.Š. Breznički Hum.

Nakon godinu i pol dana rada orkestra došlo je do kraćeg prekida (3 mjeseca)  rada iz financijskih razloga. Današnji tajnik g. Franjo Kropek na vlastitu inicijativu ponovo saziva članstvo te izvršnom tijelu predstavlja naćin daljnjeg rada i financiranja , a međuvremenu obavlja kontakte i dogovore sa stručnim ljudima koji bi nadalje mogli voditi orkestar. Uložilo se puno vremena , truda i novaca te ukazuje kako se mora krenuti dalje. Time pokreće ideju da se orkestar i službeno registrira i tako je 2001. godine održana Osnivačka Skupština. Od tada je Limena glazba Sv.Martin registrirana Kulturno umjetnička udruga kao puhački orkestar, a nešto kasnije postaje i članicom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije (ZKUU-VŽ), kao i Hrvatskog Sabora kulture (HSK).


Dužnost predsjednika orkestra i po trećem mandatu obnaša g. Đuro Majcen, kao i dužnost tajnika i notara g. Franjo Kropek. U sklopu društva radi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Stegovna komisija, čiji su se pojedini članovi izmjenjivali na izbornim sjednicama Skupštine orkestra tijekom proteklih godina.

Tijekom rada orkestra izmijenio se i određeni broj članova, ali najuporniji i odani članovi koji su zavoljeli ovu vrstu kulture i znaju cijeniti vrijednosti koje su stvarane tijekom godina ostali su dosljedni amaterskom stvaralaštvu sve do današnjih dana.

Sredinom 2003. godine na mjesto voditelja/dirigenta orkestra dolazi profesionalni glazbenik i djelatnik orkestra HV g. Vedran Malogorski koji sa limenom glazbom radi sve do kraja 2006.godine. S obzirom da g. Malogorski vremenski više nije bio u mogućnosti raditi sa orkestrom, na mjesto drugog voditelja/dirigenta početkom 2007. godine dolazi g. Stjepan Šobak koji je također profesionalni glazbenik i djelatnik orkestra Hrvatske vojske i koji sa Limenom glazbom Sv.Martin iz Brezničkog Huma radi sve do današnjih dana. Moramo spomenuti i prof. g. Stjepana Katalenića , svojevremeno i dirigenta puhačkog orkestra grada Ludbrega koji je podosta surađivao sa Limenom glazbom i upućivao orkestar ka određenim ciljevima i savjetima kada je to bilo najpotrebnije.

Do početka 2009. godine, nepunih 6 godina, orkestar je bio stacioniran i održavao probe u župnoj dvorani župe Sv. Martina u Breznički Humu, na čemu je društvo zahvalno župljanima i župniku vlč. Ivanu Vragoviću.

Orkestar Limene glazbe danas broji 32 aktivna člana i 6 pričuvnih u koje ubrajamo i dva osnivača, te jednog počasnog člana. Od preminulih, orkestar bilježi tri člana, a to su osnivač g. Slavko Vrhovec umro 2005. god. , g. Stjepan Kožić umro 2006. god. koji je aktivno svirao Bas Bubanj i g. Valent Horvat preminuo 2010. god. u 82-oj godini života svirajući Činele skoro do zadnjih dana svoga života ćime je iskazao veliku ljubav , entuzijazam i posebno mjesto u članstvu orkestra i 2008. godine Skupština orkestra dodjeljuje mu status Počasnog člana. 

Članovi Limene glazbe Sv.Martin amaterski su glazbenici koji uz puno entuzijazma promiču glazbenu kulturu i teže što kvalitetnijim rezultatima. Od 2003. godine limena glazba redovno sudjeluje na županijskim smotrama puhačkih orkestara, a 2009. god. po drugi puta bila je domaćin i organizator takve manifestacije. Nekoliko godina redovno se radi i na održavanju božićnih koncerta, kao i drugim mnogobrojnim nastupima orkestra tijekom godine na raznim svečanostima i prigodama u našoj i susjednim županijama. Vrijedno je spomenuti da je 2008. godine održan Jubilarni koncert povodom 10.god rada i djelovanja limene glazbe. Skroman, ali hvale vrijedan jubilej. Gost koncerta bio je g. Ivica Pepelko koji je program upriličio s nekoliko pjesama uz pratnju Limene glazbe Sv.Martin.

Orkestar od samih početaka ponajviše ulaže u mlade i nove članove i svakako su stvoreni dobri temelji za budući naraštaj. Veseli nas da dio naših mladih članova polazi i redovne glazbene škole u Novom Marofu i Varaždinu. Stoga možemo reći da stvaramo i prvu generaciju školovanih glazbenika koji će upotpuniti kvalitetu orkestra, što nije bio slučaj u počecima rada naših starijih članova orkestra.

Željeli bi zahvaliti svim sugrađanima, suradnicima kao i ljudima koji su moralno i financijski pomagali rad orkestra tijekom ovih godina, a limena glazba će i nadalje biti ustrajna u radu , djelovanju i promicanju kulture.

Limena glazba Sv.Martin iz Brezničkog Huma osnovana je sa ciljem očuvanja, promicanja i unapređivanja glazbene kulture na području Općine Breznički Hum, Županije Varaždinske i Republike Hrvatske.